Slijterij de Kruik

Kerkstraat 330
6441 BN
Brunssum
TEL: 045 527 42 53

pand

Openingstijden

Maandag 13:00 - 18:00
Dinsdag 09:30 - 18:00
Woensdag 09:30 - 18:00
Donderdag 09:30 - 18:00
Vrijdag 09:30 - 18:00
Zaterdag 09:30 - 17:00
Zondag Gesloten

Bezorging

bezorgen
Wij bezorgen ook thuis

Mede

Mede bij de Kruik:

Voor mede: kijk op www.meadme.nl

Meer dan 50 soorten mede voorradig, ook Dansk mjod.

Verzending vanaf € 5,00 binnen de Benelux.

Wij zijn hiermee zo'n 8 jaar geleden gestart als proef, met een vijftal medes. Inmiddels hebben wij er zo'n 40 in ons assortiment. Het assortiment is zorgvuldig afgestemd op de smaak van onze klanten, die tijdens de  medeproeverijen, die wij hebben gehouden, aan hebben gegeven welke medes favoriet zijn qua smaak.

Onze medes hebben geen 'vreemde' toevoegingen en de smaken variëren van zoet naar droog, van een laag alcoholpercentage(6%) naar een hoog (21,8%) percentage.

Wij hebben Nederlandse, Duitse, Engelse, Ierse, Tsjechische en Deense mede in het assortiment.

De smaken in ons assortiment verschillen van fruitig (kersen, bosbes, granaatappel, appel, bloesem) tot kruidig (peper, vanille, drop, whisky-achtig).

Kom op ontdekkingstocht in onze winkel!!

 

t_P10101331

 

Wat is mede?

Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd.

Mede is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië tot Scandinavië.

Geschiedenis:

In de Hindoeïstische veda's wordt mede maddhu genoemd. De drank was ook bekend in klassiek Griekenland en Rome en was de favoriete drank van stammen in Noord-en West-Europa.

In de middeleeuwen bestond het ambacht van de medeblanders.

Ook in de Noorse mythologie wordt mede genoemd als de godendrank die ervoor zorgde dat bij Odin kennis en wijsheid opborrelde. Zijn geest gistte erdoor en begon te werken.

Tengevolge van de uitvinding van het bier, is de populariteit van mede gedaald, maar het wordt nog steeds gebrouwen.

Het gebruik van mede:

Tegenwoordig is mede niet meer zo'n bekende drank. Bij de slijterij zul je het niet snel aantreffen.

In sommige kringen is het echter wel een algemeen geaccepteerde drank, zoals bij Fantasyfestivals.

Ook op seizoensfeesten van b.v. 'heksenkringen', is mede een veelvoorkomende drank, al of niet zelfgebrouwen en soms aangevuld met rituele en soms geestverruimende planten en/of zwammen. In het laatste geval wordt dan gesproken van 'Gespikete mede'of 'Bokkenrijdersmede'.

In sommige Belgische streken bestaat nog het gebruik van Wyten-donderdag. Ter gedachtenis van het Laatste Avondmaal wordt 's avonds tarwebrood gegeten (weit = tarwe). Daarbij wordt mede gedronken.

 

Leuk weetje:

In de Griekse mythologie is nectar de drank van de goden en ambrozijn de spijs van de goden. Volgens sommige interpretaties zijn beide gemaakt van honing. De kracht om onsterfelijkheid te geven wordt afgeleid uit de helende en zuiverende werking van honing. Daarnaast werd gegiste honing (mede) eerder dan wijn gebruikt als geestverruimend middel.